poniedzia艂ek, 20 lutego 2017

Najlepszy przepis na kruche ciasto

Kocham szarlotki, a to kruche ciasto pasuje do niej idealnie 馃槃.  Wsz臋dzie pisz膮, 偶e przed wyrabianiem ciasta nale偶y wymiesza膰 suche sk艂adniki do suchych, a mokre do mokrych.... Ja wyrabiam wszystko razem i wychodzi pysznie. Nie lubie zbyt s艂odkiej szarlotki wi臋c nie posypuj臋 jej cukrem pudrem, ale to zale偶y wszystko od gustu.

Sk艂adniki na ciasto:
3 szklanki m膮ki
1 szklanka cukru pudru
Ca艂a margaryna
1,5 艂y偶eczki proszku do pieczenia
3 偶贸艂tka
3 艂y偶ki 艣mietany 18%

Pozosta艂e sk艂adniki:
Oko艂o 1,5 kg jab艂ek
Cukier, cynamon wedle uznania 


Wszystkie sk艂adniki na ciasto razem zagniatamy, dzielimy na dwie cz臋艣ci . Jedn膮 z nich wk艂adamy do lod贸wki a drug膮 rozwa艂kowujemy i wk艂adamy j膮 na blach臋 wcze艣niej wysmarowan膮 margaryn膮 (lub innym t艂uszczem).Podpiekamy sp贸d w temp. 180°C a偶 si臋 lekko nie zarumieni. W mi臋dzy czasie obieramy jab艂ka i kroimy je na kwadraty, posypujemy cukrem i cynamonem wedle uznania. Wszystko wysypujemy na podpieczony sp贸d, rozwa艂kowujemy drug膮 cz臋艣膰 ciasta i przykrywamy ni膮 jab艂ka, nak艂uwamy widelcem i pieczemy w 160 °C(g贸ra d贸艂) przez oko艂o 30 min (wszystko zale偶y od piekarnika, gdy ciasto bedzie rumiane wyci膮gamy). Smacznego ^^

2 komentarze: